Denna artikel publicerades i AlltOmYoga augusti 2011.

Ta yogan steget vidare? Åk på retreat!

Att åka iväg på ett retreat kan vara ett sätt att komma djupare in i yogan. Här ger yogisen Maja sina bästa tips på vad du ska tänka på för att hitta ditt perfekta yogaretreat.

Under intensiva dagar fyllda av yoga utvecklas du både fysiskt och mentalt och du kommer hem som en ny människa. På ett retreat får du möjlighet att fokusera på just dina problemområden, det finns tid att utforska delar av yogan man inte hinner med i sin vanliga studio.

 

Vad är egentligen en yogaretreat?
Vad en retreat innebär kan variera kraftigt. Det kan vara allt ifrån en hotellvistelse med yoga en gång om dagen i ett hus i närheten till astekisk Ashram-vistelse där du förväntas gå upp klockan 4 på morgonen varje dag och meditera.

 

Hur hittar jag rätt retreat?
Ta dig tid att tänka på vad du är ute efter och vad dina förväntningar är. Sök på internet efter olika retreat och prata med vänner och bekanta. Vi bad Maja som yogat i 4 år och tidigare varit i Indien på retreat fundera över vad man bör tänka på när man väljer retreat och ger sig iväg här kommer hennes tankar om vad du bör fundera på när du letar efter ett yogaretreat för just dig.

 

Vilken typ av yoga är det på retreatet?
Man brukar säga att det finns lika många yogaformer som det finns yogalärare och till viss del stämmer det. Många yogalärare har gått flera utbildningar och kombinerar sedan dessa och sätter givetvis sin egen prägel på klasserna genom sin personlighet. Vissa yogastilar är mer strikta och uttalade t.ex. Ashtanga: Om du går på Ashtanga vinyasa yoga så känner du tydligt igen både positionerna i serien och instruktionerna som ges. Medan andra stilar gör att läraren kreativt själv sätter samman sin klass.
Man behöver inte vara rädd för att åka på ett retreat som har en annan yogastil än den man normalt gör. Åk i så fall med öppet sinne och var beredd att släppa lite på det invanda mönstret du har. Du har en grund, men du är öppen för nya saker – bara det är yoga!

 

Vilka lärare är det? Är det någon du känner till eller vill du få ny inspiration?
Om du bara yogat för en enda lärare tidigare kan det vara en omställning att börja för en ny. Försök att släppa ditt inre dömande ”att så sa inte min andra lärare”. Ta till dig det nya med ödmjuket och lekfullhet. Var också noga med att berätta för din nya yogalärare om du har några skador eller annan problematik, så att du kan få speciella instruktioner.

 

Finns det någon fri tid och vad kan man hitta på då?
Här är det ju subjektivt vad man vill göra, men kanske vill du inte göra shoppingutflykter utan du lägger gärna din fritid på att meditera lite mer. Läs vad som förväntas av dig och tänk efter vad du själv vill.

Så här kan en dag se ut på ett retreat:
06.00-07.00 Meditation, andningsövningar, silent walk, lugn yoga, chanting
07.00-08.00 Ekologisk frukost
10.00-12.30 Yoga alternerat med workshop/föreläsning
12.30-13.30 Ekologisk vegetarisk lunch
13.30-16.30 Egen tid för t.ex. promenad i de vackra omgivningarna, pela tennis, basta, bada, spela piano, läsa bok, ta massage m.m.
16.30-18.30 Yoga (Anusara, Sama, Yin, Acro, Partner m.m.)
19.00-20.00 Ekologisk vegetarisk kvällsmat
20.30-21.00 Satsang, kirtan, föreläsning, chanting.

 

Vad ingår? Mat, flygresa eller enbart boende?
Detta är viktigt eftersom den faktiska kostnaden för retreaten kan bli en helt annan än det som annonseras. Det kan vara så att du bokar ditt flyg själv och tänk på att göra det i god tid.

 

Vilken mat får man?
På många retreat är det vegetarisk mat som erbjuds, då detta för många går hand i hand med yogautövningen. Är du inte van vid denna typen av mat, kan det vara bra att öva lite i veckan innan och vänja din mage vid goda bönor. Vegetarisk mat är fräsch och god och kan göra att du kan yoga lättare. Om du är extra hungrig av dig, kanske du kan ha med lite nödproviant, men kolla gärna med läraren hur denne ser på det. Om du är en inbiten blandkostare som inte överlever på vegetarisk mat, kan du ju alltid kolla upp om det finns någon restaurang i närheten, som du kan smita iväg till en kväll.
För mig är retreaten en möjlighet att få äta god mat och bli serverad. Jag blir inspirerad av maten också och när jag kommer hem känner jag verkligen hur jag vill äta hälsosammare och ta mig tid att njuta av maten. Jag ser fram emot att äta vegetarisk mat lagad av egen kock. Jag vet att kocken på mitt retreat håller på med yoga faktiskt och det märks säkert på maten. Nu blir jag hungrig!

 

Vad ska man ha med sig?
Det beror ju främst på var och när retreatet hålls. Ta gärna med lite extra varma kläder dock. Även en varm sommardag kan bli kall på kvällen och boendet kan vara spartanskt. Egen filt kan vara skönt att ha i Savasana. Kanske vill du ha med din yogastrap och block eller en meditationskudde. Man sitter ofta på golvet och det kan kännas i ryggen efter några dagar – Att då sitta upp på något är avlastande för ländryggen. Såklart behöver du din yogamatta! Om yogan sker utomhus t.ex. på stranden kan det vara klokt att göra din gamla yogamatta till strandyogamatta och investera i en ny till studion.

OM Shanti.