Artikel publicerad i Helsingborgs Dagblad 7/9-2011.

Kan du inte läsa texten på bilden? Läs här nedan istället!

"Ett skönt avbrott mitt på dagen"

Cityliv. Klockan är ett par stressiga minuter i tolv när vi kommer småspringande till yogalokalen som finns på Springpostgränden 3, två halvtrappor ner över gården. En buddhafigur i cement utanför dörren och doften av rökelse talar om att vi har kommit rätt. Det plockar ner pulsen en smula.

 

I hallen på Prebalans är det trångt men gemytlig stämning. Många kommer samtidigt med sina yogamattor under armen, tar av skorna och småpratar med varandra.

 

– Namaste, hur känns det?

 

Petra Tillgren som leder träningen hälsar glatt in oss i träningsrummet där hon satt sig i lotusställning mot ena kortväggen. Vi i gruppen sätter oss på tunna gummimattor runt om. Min kropp känns nästan overkligt stel. Frågan är hur det här ska gå för en nybörjare som jag. Vår lärare ler uppmuntrande.

 

Genom fönstren lyser solen in medan Petra Tillgren frågar gruppen om vi med ett ord kan beskriva hur vi känner oss, innan passet.

 

– Enkel, säger någon. Varm säger en annan. Gladpirrig, säger en tredje. Själv har jag fullt sjå med att försöka se avspänd ut där jag sitter med benen fastkrokade i varandra.

– Ha kul nu och bejaka ditt andetag. Väx inne ifrån, säger Petra Tillgren och fortsätter.

– Använd de här 45 minuterna till att hitta något gott i yogan!

 

Rummet fylls av djupa in- och utandningar som för tankarna till havsbrus. Jag känner hur jag blir tyngre och samtidigt lättare.

Snart förenas gruppen i tre ljudliga "ooom" på Petras instruktioner.

 

– Öppna hjärtat..... andas.... ner på ryggen... kom upp i solen... öppna upp för möjligheterna!

– Hur känns det? Petra Tillgren ställer frågan efter de inledande rörelserna.

 

Någon i gruppen berättar att hon har jobbat natt och just vaknat, en annan har lunchpaus från jobbet, en tredje är ledig.

 

45 minuter senare har min kropp sträckts ut i ställningar jag inte trodde var möjliga. Jag har "hälsat solen", "gått ut med hunden" men framförallt känner jag en energi som jag inte upplevt sedan jag var i min hittills bästa form 2007.

 

– Tacka dig själv, säger Petra Tillgren vältajmat.

 

Återigen får vi i gruppen frågan hur vi känner oss med ett ord. Glad, öppen, lugn, förflyttad, varm, är några av beskrivningarna som kommer från deltagarna efter passet.

 

Pernilla Möller är egen företagare och tränar yoga sedan ett par år tillbaka. Ett pass på lunchen passar henne perfekt.

 

– Det är ett ställe att landa, mentalt och på det fysiska planet. Och man blir aldrig fullärd. När du väl tror att du kan det så kommer det nya utmaningar.

 

Josefin Fogelberg använder gärna sin lunchpaus från jobbet på Ikea just till yoga men tränar även på kvällstid.

 

– Har man ett stillasittande jobb är det otroligt skönt avbrott mitt på dagen. Och just det här passet funkar lika bra för nybörjare som vana.

 

Att hinna med att äta är inga problem enligt Josefin Fogelberg.

 

– För mig funkar det bra. Man får ett lugn här för resten av dagen. Och det är faktiskt den första träningsform där jag inte jämfört mig med andra.

 

Nina Sköldqvist